Katastrofetanker

Jeg kan hjælpe dig

4036 8782
tft@elisabethaarup.dk

Lider du af katastrofetanker?
Tankefeltterapi kan hjælpe dig:

  • Enestående kort behandlingstid (ofte få timer)
  • Dokumenteret succesrate på 90%
  • Ingen bivirkninger og ingen tilbagefald
Se tv-klik og artikler
Læs om tankefeltterapi

Katastrofetanker er det man kalder en projektiv angstform. Dvs at man spejler en psykisk angst inde i én, ud i noget andet. Man ser angsten, det farlige, angstfulde, i noget andet, i noget udenfor én selv. Typisk er man bange for uvejr, naturkatastrofer, bange for at der skal ske éns børn eller nærmeste noget.

Kontakt mig her →

I virkeligheden, handler denne angstform (som med andre i samme kategori, højdeskræk, flyskræk, sygdomsangst, angst for broer og motorvej mm), om en angst for tab af følelsesmæssig kontrol. Det er dét man i virkeligheden er bange for. Man er bange for at mærke nogle bestemte, meget dybereliggende følelser inde i én, for man er bange for at man ikke kan styre disse følelser, at de skal tage kontrollen fra én, og at man mister kontrollen over sig selv. En dyb angst for at blive sindsyg, følger ofte med disse angstformer.

Bag denne angstform, ligger der ofte en traumatisering, nogle dybe og voldsomme oplevelser, ofte i vores tidlige historie. Måske har man oplevet at det var meget voldsomst derhjemme, at far og mor skændtes og sloges, og at man skulle gemme sig, og samtidig passe på ens små søskende (som en klient med katastrofetanker fra min egen praksis havde oplevet, i en alder af seks). Denne byrde, både at opleve at éns far og mor slås, og samtidig bærer ansvaret for mindre søskende, er alt for stort et pres for et barns psyke. Man overlever ved at fortrænge, gennem kontrol, ved at tage sig sammen og blive efterstræbe en perfekthed udadtil. Ved at præstere. Det var jo det man skulle som barn. Man skulle virkelig være i kontrol for at overleve. At præstere og kontrollere bliver éns overlevelsesstrategi.

Denne overlevelsesstrategi vokser man op med, og sammen med. Det bliver til en del af éns psykiske set up, en del af den man er. Man glemmer hvorfor det var sådan og hvorfor man blev sådan. Men angsten, den dybe og tidlige angst, styre én og ens liv. Hvis dette pres bliver for stort, kan det udløse decideret katastrofetanker og katastrofeangst.

Kontakt mig her →