Præsentationsangst

Jeg kan hjælpe dig

4036 8782
tft@elisabethaarup.dk

Lider du af Præsentationsangst?

Tankefeltterapi kan hjælpe dig:
  • Enestående kort behandlingstid (ofte få timer)
  • Dokumenteret succesrate på 90%
  • Ingen bivirkninger og ingen tilbagefald
Se tv-klik og artikler
Læs om tankefeltterapi

Præsentationangst er forbundet med præstationsangst og eksamensangst pg social angst, og opleves specielt i præstations- eller præsentationssammenhænge. Dvs i situationer hvor man skal præsentere eller fremlægge noget foran nogle. Det kan være på arbejde, hvor man skal præsentere et produkt eller et emne, eller et møde hvor man skal fremlægge en sag. Det kan også være i studierelaterede kontekster, hvor man skal fremlægge foran klassen, eller til en decideret eksamen, hvor man skal testes på sin viden. Men præsentationsangst, kan også bare være det, at skulle fremføre et synspunkt ved en social sammenkomst, ved et selskab eller sammen med venner og familie. I det hele taget, kan dét at "være på", dvs i fokus, være et stort problem for folk der lider af præsentationsangst.

Præsentationsangst, er ligesom andre angstformer, en sammensat lidelse. Dvs. at den består af en række forskellige følelser og symptomer, der tilsammen udgør angstreaktionen. Det kan være følelser som mindreværd, følelsen af utilstrækkelighed, en frygt for ikke at gøre det godt nok, frygten for de andres vurdering og fordømmelse, og frygten for at de kan se, man har angst. Der kan også være følelser af skam, pinlighed og flovhed. En følelse af at man er eksponeret og udstillet, med alle de svære følelser. En typisk præsentations situation, er "runden", den kender vi nok allesammen, hvor man ængstelig sidder og venter på ar det bliver ens tur. Faktisk er det lige netop den situation, der hos flest mennesker fremkalder angst.

At man overhovedet reagerer med angst i tilsyneladende ufarlige og uskyldige situationer, har at gøre med ting fra vores fortid, fra vores opvækst, vores far/mor relation og er derfor dybt indlejret i vores psykiske og følelsesmæssige reaktionsmønster. Noget i os, tror, at disse situationer farlige. At vi skal prøves af, at vi, som personer, skal testes. At vi skal vurderes. Sandsynligvis, fordi vi på et tidspunkt, eller derhjemme som små, oplevede at vi blev set og anerkendt for det vi gjorde, og ikke som dem vi var. Noget i os, tror stadig som voksne, at vi bliver vurderet som personer, gode eller ikke gode nok, på disse præstationer. Derfor reagerer vi med angst i disse, grundlæggende ufarlige, situationer.

Ligesom med alle andre angstlidelser, er præsentationsangst, noget man virkningsfuldhed kan behandle på, med tankefeltterapi. Fra gang til vand, over et intensivt forløb på fem sessioner, vil man opleve at de følelser og symptomer angsten består af, bliver mindre of mindre, for tilsidst at være væk. Man ser at der over et forløb på fem sessioner er en succesrate på halvfems procent.