Socialfobi

Jeg kan hjælpe dig

4036 8782
tft@elisabethaarup.dk

Lider du af socialfobi?
Tankefeltterapi kan hjælpe dig:

  • Enestående kort behandlingstid (ofte få timer)
  • Dokumenteret succesrate på 90%
  • Ingen bivirkninger og ingen tilbagefald

Se tv-klik og artikler

Læs om tankefeltterapi


Social fobi er en fobisk angst for sociale sammenhænge, for mødet og kontakten med andre mennesker. Det kan være lige fra kassedamen i fakta til ens bedstemor, som man frygter at skulle spise middag med.

Symptomer på social fobi

Når man kalder angsten for fobisk, er det forbi den indebærer en voldsom rædsel. Ikke bare er er de fysiske symptomer stærke, meget høj puls, perspiration, rysten på kroppen, på hænder, rødmen, kvælningsfornemmelser, m.m.

De psykiske følelser er også voldsomme. Der kan være dødsangst afstedkommet af de stærke fysiske reaktioner eller panikanfald, hvor man mister grebet om éns krop.

De fysiske symptomer ledsages af stærke psykiske følelser. Ofte er der dybe følelser af skam, flovhed og pinlighed. Man frygter at de andre kan se eller skal opdage at man har angst. Og man frygter hvad de andre tænker om én, andres vurdering og fordømmelse.

Man føler sig eksponeret, udsat og ubeskyttet, og føler ofte at de andre kan se ind i én, se hvordan man har det. Det er en meget lidelsesfuld tilstand.

Kontakt mig her →

Årsager til lidelsen

Grunden til at disse følelser er så voldsomme, beror meget ofte på et lavt selvværd, en følelse af at man ikke er værd at være sammen med, og en helt grundlæggende følelse af uelskethed.

Det er selve disse følelser, som er hele skelettet i vores "jeg-struktur", bundlinien i vores psyke. Er følelsen af forkerthed, utilstrækkelighed og mindreværd stærke nok, afføder de en række andre sekundære følelser (frygten for de andre) der tilsammen meget let kan udvikle sig til angst.

Kontakt mig her →

Forskellen på socialfobi og social angst

Der er forskel på socialangst og socialfobi. Forskellen ligger i intensitet, snarere end karakter.
Fobien er som angsttilstand en meget voldsom fysisk reaktion og angsten er panisk. Ligesom hvis man er bange for mus eller edderkopper. Man råber og skriger, farer rundt i huset, græder hysterisk, mister kontrollen.

Denne sværhedsgrad af social angst er sjælden. Oftere er der tale om socialangst, som er de samme følelser, men i mildere grad. Man er bange for mødet med de andre, bange for om de kan lide én, bange for afvisning.

Disse er meget menneskelige og helt naturlige følelser, men de kan udvikle sig til en egentlig angstlidelse, hvis følelserne er så stærke at de lægge en væsentlig dæmper på vores livskvalitet. D.v.s. hvis de invaliderer os i vid udstrækning, og forhindrer os i at udfolde os som vi gerne vil.

Socialfobi minder om præstationsangst eller eksamensangst, fordi de samme følelser går igen. En social sammenhæng kan føles som en eksamenssituation, fordi man også her skal præstere eller "være noget". Igen kommer disse følelser af en dybere og mere grundlæggende følelse af ikke at være god nok, som man er.

Behandling af socialfobi

Man skal være noget mere, noget andet, noget sjovere, man skal præstere eller yde noget. En indsats og præstation, der kræver at man er "mere end" eller "bedre" end den man er, vil altid give angst. Det er nemlig en helt umulig situation – men omvendt er situationer, hvor man skal omgås andre mennesker umulige at undgå. Derfor kræver socialfobi behandling. Angst er ikke noget der kommer af sig selv - uanset hvad det er for en angstform. Det er noget man udvikler på baggrund af noget andet. Socialfobi, og de følelser det indebærer, stammer oftest fra ens opvækst og tidlige fortid, men man kan ændre følelsen med behandling og få bedre livskvalitet.

Kontakt mig her →